Postbus 118                                                          +31 36 5235330                                                       Info@steijger.com

3890 AC Zeewolde

Nederland


Bellen E-mail Post


        Ontwerp: © 1999 - 2016 Steijger Communications BV


Privacy en cookies

Home Wij Wat Wie Nieuws Contact

Public  Relations is onontbeerlijk om als ondernemer het hoofd boven water te kunnen houden.  De topmannen in het bedrijfsleven omringen zich doorgaans met corporate lawyers en  chief financial officers, want aan ingewikkeld juridische of financiële zaken daar branden ze hun vingers niet aan. Maar qua public relations neemt de eerste man dikwijls zelf het heft in handen. Dit terwijl ze niet zelden een simpel idee hebben over communicatie of public relations. Mannen en vrouwen aan de top  en menig politicus denken dat ze veel verstand hebben van communicatie, maar richten in hun ijver dikwijls veel schade aan. Daarbij blijft het al lang niet meer bij een vervelend stukje in de krant.

Neem nu minister Jeroen Dijsselbloem, die in vooral de buitenlandse media volledig wordt afgebrand. Hij was nogal onduidelijk in een interview met Reuters en Financial Times, hij zei dat de aanpak van Cyprus, waarbij de rekening niet alleen bij de belastingbetaler terechtkomt, ook in de toekomst gebruikt zou worden.  Reuters en FT noemde de Cyprus-aanpak van Dijsselbloem een template voor de rest van Europa.  Dit leidde tot grote paniek op de financiële markten en zware kritiek vooral uit Frankrijk en Engeland. Dijsselbloem verklaarde in allerijl dat hij achteraf het woord template niet zou hebben gekend, maar hij geeft wel antwoord op de vraag waarin template juist de issue is. Hij gaf  feitelijk een verkapte bevestiging.

Slechte communicatie kost een hoop geld, zo blijkt maar weer. De beurzen reageerden prompt op de woorden van Dijsselbloem, die aangeschoten wild werd. Reactie van Dijsselbloem: ontkennen en rechtkletsen. Fout: Never argue with the man who buys ink by the barrel.

Weet wat je zegt…

En dat bleek wel want zowel Reuters als de FT trokken flink van leer om Dijsselbloem nog verder naar beneden te trekken. Lees dit maar eens.

Openheid is de sleutel tot succes. Dat lijkt logisch, maar of het slim is­? Soms doe je er goed aan – zeker als beginnend minister en voorzitter van de ECB – om je te houden aan mijn lijfspreuk:

‘Zeg niet alles wat je weet, maar weet wel wat je zegt!’

--Cees Steijger