Postbus 118                                                          +31 36 5235330                                                       Info@steijger.com

3890 AC Zeewolde

Nederland


Bellen E-mail Post


        Ontwerp: © 1999 - 2016 Steijger Communications BV


Privacy en cookies

Home Wij Wat Wie Nieuws Contact

De social media cijfers in Nederland 2016*


Het lijkt erop dat Facebook blijft groeien in het dagelijks gebruik. Waar een aantal social media-experts enkele jaren geleden een daling in gebruik voorspelden, blijkt het aantal gebruikers dat dagelijks inlogt op het platform nog steeds te groeien. In 2015 waren er ruim 6,6 miljoen Nederlanders dagelijks actief, terwijl in 2016 dit zal groeien naar 6,8 miljoen Nederlanders. De stijging van het gebruik van Facebook is voornamelijk te wijten aan de nieuwe gebruikers onder de 65- en 80-plussers. Opvallend is dat de populariteit van het zakelijke platform LinkedIn nog steeds groeiende is, maar dat het aantal dagelijkse gebruikers af neemt.

 

Doelgroep van 80 jaar en ouder heeft social media ontdekt

Het aantal gebruikers op Facebook, Twitter en YouTube enorm is gestegen onder de doelgroep 80 jaar en ouder. Deze stijging is het grootst bij Facebook, waar het aantal gebruikers van 80 jaar en ouder met maar liefst met 52% is gegroeid ten op zichte van 2015. Twitter laat bij deze leeftijdscategorie een stijging 45% zien. Echter neemt het aantal gebruikers voor Twitter in totaliteit af, omdat alle andere leeftijdscategorieën een daling in het aantal gebruikers laten zien. De grootste daler is de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar. Voor YouTube zit ook de grootste groei in gebruikers in de leeftijdsgroep 80 jaar en ouder (14%).


Instagram en Snapchat vooral populair onder jongeren

De jongere platformen als Instagram, Snapchat en Pinterest blijven groeien onder de jonge social mediagebruiker. Instagram heeft nu 2,1 miljoen Nederlandse gebruikers, waarbij er 992.000 gebruikers dagelijks actief zijn op het platform. Dit is een toename van 37% ten op zichte van vorig jaar. Maar liefst 58% van de Nederlandse gebruikers hebben de leeftijd van 15 t/m 19 jaar. De berichtendienst Watsapp is onder jongeren verreweg het populairst.


Snapchat (1 miljoen Nederlandse gebruikers) laat de grootste groei op dagelijks gebruik zien. Het aantal dagelijkse gebruikers is gestegen van 320.000 naar 541.000. Ook Snapchat is vooral populair in de leeftijdscategorie van 15 t/m 19 jaar.  Ook Pinterest blijft aan populariteit winnen. Dit platform is populair onder een bredere leeftijdsgroep (15 t/m 39 jaar) dan Instagram en Snapchat, maar er vindt ook groei plaats onder de leeftijsgroep 40 t/m 79 jaar.  Dagelijks loggen 334.000 Nederlanders in op Pinterest.


 * Newcom Research & Consultancy B.V


Wat kunt u ermee?

Het is duidelijk dat het gebruik van social mediakanalen niet alleen meer iets is van de jeugd en de jongere generaties. Ook de oudere leeftijdsgroepen vinden massaal aansluiting op social media. Dit betekent dat social media gegroeid is naar een volwaardig communicatiekanaal die niet meer kan ontbreken in de communicatiemix. Het is dus van belang om social media mee te nemen in uw marketing- en communicatieplan.

De resultaten geven duidelijk inzicht op welke kanalen bepaalde doelgroepen zich bevinden.  Facebook is voor het bereiken van ouderen een geschikt medium. Wilt u vooral jongeren bereiken, zet dan in op Instagram. Maar daarmee bent u er nog niet. Het allerbelangrijkste blijft om te bepalen met welk doel u deze communicatiekanalen gaat inzetten. Alleen uw aanwezigheid op een bepaald kanaal is immers niet voldoende. Daarna komt de stap om te bepalen welke relevante content gaat zorgen voor de daadwerkelijke verbinding en interactie met de doelgroep.


Wilt u het volledige rapport ontvangen? Stuur ons een mail: info@steijger.com